IJAZAH PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK

Posted: March 19, 2013 in Uncategorized

Dr%20Bustam

Program Ijazah sarjana Muda Pendidikan Awal kanak-kanak ini merupakan program Unitar International University yang dijalankan di kolej UNITI sebagai Pusat Wilayahnya di Negeri Sembilan. Objektif program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Awal Kanak-Kanak) (Kepujian) ini adalah untuk melengkapkan graduan dengan pengetahuan dan kemahiran untuk menjadi pendidik awal kanak-kanak, dan dalam profesion yang berkaitan. Ia memberi tumpuan kepada pendidikan kanak-kanak dari lahir hingga lapan tahun. Antara kursus pendidikan awal kanak-kanak Pendekatan dalam Kanak-kanak Awal Pendidikan Portfolio, untuk Kanak-kanak muda, Kanak-kanak dan Kreativiti Anak Urusan Kelakuan, Alam Sekitar Pembelajaran untuk Kanak-kanak muda, Keusahawanan dalam Pendidikan Awal Kanak-kanak, Bahasa dan Literasi untuk Kanak-kanak muda, Mainan Kanak-kanak dan Playtime , Pengajaran Praktikum, dan untuk menjalankan Kertas Projek bagi Pendidikan Awal Kanak-Kanak. Dua pengkhususan yang ditawarkan, iaitu Kanak-kanak Pusat Pengurusan dan Performing Arts Kanak-kanak.

Program ini juga membolehkan untuk pembangunan kemahiran penyelidikan di kalangan siswazah. Dengan kakitangan yang bersemangat dan berpengalaman, program pendidikan awal kanak-kanak membantu untuk menyediakan graduan untuk memenuhi permintaan masa depan dan cabaran profesion perguruan di peringkat nurseri dan tadika, bagi kedua-dua sektor awam dan swasta. Ia melengkapkan sasaran kerajaan untuk memastikan bahawa semua guru dalam pendidikan awal kanak-kanak adalah pemegang Ijazah Sarjana Muda untuk Kementerian Pendidikan, dan pemegang Diploma sekurang-kurangnya untuk sektor swasta. Program juga menangani kekurangan kritikal pengamal awal berkelayakan pendidikan zaman kanak-kanak di sekolah-sekolah kerajaan dan institusi swasta.

PELUANG KERJAYA
Geraduan lulusan ijazah boleh menjawat sebagai
a) Educator,
b) Trainer,
c) Child Centre Manager/Director,
d) Executive, Deputy Principal, Principal, Consultant, Counsellor, Guidance Officer, Teacher, Students Advisor, Author (Children’s Books) ,
e) Event Planner,
f) Radio/TV/Theatre Performer,
g) Puppeteer,
h) Children Story Teller,
i) Illustrator (Children’s Books),
j) Clown/Entertainer/Magician,
k) Pre-School Teacher,
l) Art/Drama/Music Teacher,
m) Children Dietician/Nutritionist or Child/Family/School Social Worker.

Advertisements
Comments
  1. nur farhan syafiqa bt mohd nasir says:

    Assalamualaikum..bilakah sesi baru akan dibuka jika saya ingin mendaftar?

  2. syukur says:

    salam cikgu..ble intake lagi?saya berminat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s