Tentukan Nasib Anda…

Posted: July 28, 2009 in Uncategorized

Salam Sejahtera…

Perkongsian maklumat dan dapatan melalui pemerhatian,  di dapati masih ramai lagi pelajar yang terlepas pandang dan tidak tahu membuat perancangan berapa PNGS dan PNGK yang hendak dicapai pada semester ini. Kebanyakan pelajar hanya membiarkan masa yang menentukan pencapaian mereka. Pelajar perlu meyedari bahawa kesan yang akan ditanggung apabila PNGS berada di paras bawah 2.0. Antaranya :

Pihak PTPN akan membekukan penajaan pada semester berikutnya. Ini meyebabkan pelajar terpaksa memohon bantuan kewangan dari keluarga yang rata-ratanya berpendapatan sederhana. Kesan-kesan ini akan menekan dan merunsingkan pelajar yang boleh menggugat fokus pelajar pada akademik.

PNGS yang rendah juga turut menjunamkan pencapaian PNGK pelajar, sedangkan Status pelajar ditentukan oleh PNGK samada lulus, Amaran , Percubaan atau Gagal Behenti. Saya dapati pelajar baru tersedar dan datang merayu  untuk belajar bersungguh bila berStatus GAGAL BERHENTI.

Justeru itu, Saya menyeru kepada semua pelajar, khususnya pelajar DPS supaya membuat perancangan untuk pencapaian akademik pada semester ini. Borang  Perancangan Pencapaiana dan Skala pengredan yang disediakan ( Boleh ambil di Bilik Ketua Program) boleh anda gunakan sebagai  ’alat’ untuk perancangan tersebut.

SKALA PENGREDAN UNITI

MARKAH

GRED

N.GRED

STATUS

0

F

0.00

G

30

E

0.67

G

40

D

1.00

L

44

D+

1.33

L

47

C-

1.67

L

50

C

2.00

L

55

C+

2.33

L

60

B-

2.67

L

65

B

3.00

L

70

B+

3.33

L

75

A-

3.67

L

80

A

4.00

L

90

A+

4.00

L

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s